вівторок, 28 вересня 2010 р.

СТУДЕНТИ ЗНОВУ ВИСТУПАЮТЬ ПРОТИ ДОДАТКОВИХ ПЛАТНИХ ПОСЛУГ У ВНЗ


Українська асоціація студентського самоврядування, як незалежне національне об’єднання студентів виступає проти введення окремих пунктів Постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 року №796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності».
Вимогами є проведення невідкладно консультації Міністерства освіти і науки України з представниками студентських  та молодіжних організацій для зняття проблемних питань постанови кабінету міністрів України.
У всіх діях керуватись принципом "Безкоштовна освіта має бути безкоштовною" а процес консультацій має бути відкритим та прозорим, а не формальним, як того вимагають принципи Європейського простору вищої освіти.
Проти відповідної постанови виступили й інші молодіжні організації, які об’єдналися під час круглого столу "Освітні реформи Кабінету Міністрів: легалізація корупції чи соціальна необхідність?" в представництві РІА Новини в Україні 24 вересня 2010 року.
Студентські та молодіжні організації України обіцяють "вдатися до радикальніших форм протесту" у разі подальшої відмови влади у реалізації їхніх вимог. Про це йдеться в тексті резолюції, яку в п'ятницю підписала молодь та передала заступнику директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки Юрію Коровайченко.
"Ми, студентські та молодіжні організації України, вимагаємо призупинити дію антиконституційної постанови Кабінету Міністрів від 27.08.2010 № 796 “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності ” до проведення з нами повноформатних переговорів щодо змісту документу", - йдеться в резолюції. 
Нагадуємо, що 27 серпня Кабінет Міністрів прийняв постанову № 796. Молодь вважає, що документ узаконить корупцію в школах, ВНЗ та ПТУ, оскільки документ, мовляв, встановлює плату за складання абітурієнтами зовнішнього незалежного оцінювання, плату за користування Інтернетом та послугами шкільних та університетських бібліотек, а також сприятиме ще більшій появі платних "позакласних занять", без яких високі оцінки учням та студентам просто не поставлять.
Молодь зазначає, що у пояснювальній записці до постанови № 796 сказано, що раніше у форматі круглого столу тричі було проведено обговорення проекту з лідерами молодіжних та студентських організацій, та що з урахуванням висловлених пропозицій проект урядового рішення, мовляв, був доопрацьований.
«Дана інформація не відповідає дійсності,» - запевнює Президент УАСС, Щепетильникова Єлизавета. – «У 2009 році попереднім Міністром освіти і науки дійсно проводились консультації з громадськістю з цього приводу, тим не менш, як ми бачимо пропозиції студентських та молодіжних організацій не були враховані.»
Молодь також зазначає, що за минулої влади спроба введення додаткових платних послуг вже мала місце. 14 квітня 2009 року Кабінет Міністрів прийняв постанову №369, якою планувалось запровадити вищеперераховані платні послуги. Але, враховуючи звернення студентських та молодіжних громадських організацій, та неконституційність рішення Уряду – попередній Президент своїм Указом від 30 квітня скасував частину платних послуг. А через акції протесту студентських та молодіжних організацій Кабінет Міністрів 5 червня 2009 року скасував запровадження усіх з вищезазначених додаткових платних послуг.
Напередодні прийняття постанови № 796 молодь вже зверталася до Прем’єр-міністра з проханням не розглядати проект постанови на засіданні Уряду без проведення додаткового громадського обговорення за участі, перш за все, студентських та молодіжних організацій України. Молодь зверталася також і до Міністра освіти і науки з проханням не направляти проект у Кабінет Міністрів без проведення справжнього широкого громадського обговорення. Вже після прийняття постанови молодь звернулась до Прем’єра з проханням призупинити дію зазначеної постанови. Звернулася також про допомогу до Голови Верховної Ради та заступника Голови Адміністрації Президента. Зараз молодь масово звертається по допомогу до Президента.
Знайти постанову № 796 можна тут

Немає коментарів:

Дописати коментар