четвер, 14 жовтня 2010 р.

Всеукраїнська акція проти постанови No.796 Студентська перемога, чи омани влади?


12 жовтня 2010 року відбулася акція протесту проти антиконституційної постанови Кабміну № 796. Нагадуємо, що 27 серпня Кабінет Міністрів прийняв постанову № 796 “ Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності ”. Документ суперечить Конституції і загрожує впровадженням численних незаконних грошових стягнень зі студентів та учнів.

Акція пройшла у 14 містах України, де студенти відстоювали своє право на безкоштовну освіту. Так у Львові зібралося більше п'яти тисяч студентів, столиця зібрала близько тисячі й інші міста України відзначилися масовою підтримкою молоді. Загальна кількість протестуючих склала більше двадцяти тисяч осіб. Учасники акцій по всій країні голосно скандували "Освіта - не товар. Університет - не базар". Студентські протести відбулись і в містах, де Спілки ректорів прийняли рішення про не впровадження додаткових платних послуг. Адже, як зазначають учасники акцій, по-перше, вони не можуть не відреагувати на утиски студентів в інших вишах, по-друге, немає гарантії, що за тиждень чи місяць їх місцева Спілка ректорів не змінить свого рішення.

Події 12 жовтня коментує президент Української асоціації студентського самоврядування (УАСС), Єлизавета Щепетильникова, - «Ми раді вчорашній реакції президента України на чисельні студентські звернення», - нагадуємо, що Віктор Янукович, в понеділок, доручив прем’єр-міністру переглянути постанову. «Тим не менш, на сьогоднішній день ми не маємо жодного документу, що змінює ситуацію в вишах. Тобто, на даний момент є лише обіцянки, а студенти потребують змін», - зазначила Єлизавета.

Постанова № 769 не є інновацією нинішнього уряду. Подібні акції проходили і минулого року, коли була прийнята славнозвісна постанова №369. Студенти наполегливо вимагали зміни ситуації і досягли свого - постанова була скасована. «Ми чудово пам’ятаємо події та вимоги студентських протестів минулого року. Дана ситуація буде повторюватися поки влада не почне конструктивний діалог з молоддю. УАСС підтримує ідеї співпраці, а не боротьби, але ми не можемо співпрацювати з владою, коли вона цього не бажає. Всі питання, що стосуються студентства мають погоджуватися зі студентськими представниками», - сказала Єлизавета.

Немає коментарів:

Дописати коментар