вівторок, 20 грудня 2011 р.

УАСС представив Україну на молодіжній конференції Євросоюзу.


Почуймо думку молоді! Саме під таким лозунгом відбулася молодіжна конференція Євросоюзу на яку представляти інтереси української молоді було відібрано Президента УАСС Єлизавету Щепетильникову.
5-7 вересня в центрі Варшави, Польща зібралося більш ніж сто представників молоді Євросоюзу та країн Східного партнерства. Україну на заході представили Президент Української асоціації студентського самоврядування Єлизавета Щепетильникова та Секретар AIGEEЄвропа Ала Решетен. До представників молоді також приєдналися Міністри з питань молоді країн ЄС та Єврокомісар з питань освіти, культури та молоді Андроулла Вассіліов. 
Молодіжна конференція відбувається в Євросоюзі в рамках структурного діалогу, що був заснований з метою залучення молоді до процесу прийняття рішень Ради Європейського союзу. Цього року обговорення стосувалося пріоритетів головування Польщі в Раді ЄС, а саме підвищення мобільності між країнами ЄС та Східного партнерства, до яких відноситься і Україна. Учасники розглянули ключові аспектів молодіжної політики серед яких: підвищення пріоритетності співпраці молодіжних організацій ЄС та країн Східного партнерства; підвищення обміну інформацією між молодіжними організаціями; бар’єри що перешкоджають співпраці МГО та молодіжній мобільності вцілому; збільшення навичок діячів МГО та підвищення компетенцій; участь молоді в процесі прийняття рішень.
Окрема дискусія була піднята щодо розширення молодіжних програм Євросоюзу, які є дієвим інструментом підтримки молодіжної мобільності, зокрема програми Ерасмус та Молодь в дії. Під час обговорення Єлизавета Щепетильникова зазначила, що відкриття даних програм для молоді з країн Східного партнерства є неймовірно важливим для подальшої Євроінтеграції відповідних країн, а програма Ерасмус має неабиякий вплив на впровадження Болонського процесу, учасниками якого є всі країни представлені на заході. Таким чином Президент УАСС знову актуалізувала питання відкриття програми підтримки академічної мобільності – Ерасмус для України, про що було домовлено на конференції «Східний простір мобільності» в липні під час зустрічі представників громадських організацій України, зокрема УАСС та Міністром вищої освіти Польщі Барабарою Кудрицькою.
Результатом молодіжної конференції стала резолюція, що була направлена до Ради ЄС та містила рекомендації по відкриттю програм Ерасмус та Молодь в дії для країн Східного партнерства і відповідно заснування даними країнами служб з підтримки їх реалізації. Більше того, наголошено на потребу створення механізмів визнання неформальної освіти, що підвищить значення молодіжних організацій та компетенцій молоді загалом. Єврокомісар в свою чергу заявила про потребу збільшення обсягів фінансування молодіжних програм на 73%, що надасть змогу Єврокомісії системно підтримувати молодіжні обміни, програми волонтерства та міжнародне співробітництво молодіжних організацій.

Немає коментарів:

Дописати коментар