вівторок, 20 грудня 2011 р.

Про законопроекти про вищу освіту

Сьогодні Верховна рада України відкликали Законопроект "Про вищу освіту" №7486, автором якого є представник Президента в Парламенті  - Ю.Р. Мірошніченко. І тут одразу відбувається така цікава штука, що називається "злетілися".
Перший коментар до розгляду пропоную за цим посиланням Освітній законопроект, який відкликала ВР, лобіював інтереси приватних вишів – студенти. Ну тут здивовоностей може бути і мало і багато одночасно. По-перше "Про це сказала очільниця Всеукраїнської студентської ради Анастасія Сабова", а от питання хто і коли обрав її очільницею вже давно не задають, бо найбільш не відомим як для журналістів так вже і для студентів фактом є те що Всеукраїнська студентська рада при Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту (приставку також часту "гублять") не має очільників. ВСР при МОНМС має Секретаріат, який є виконавчим органом, а от органом що приймає рішення є Колегія, проте остання не збиралася вже більше року, тож хто вирішив зі студентів що "законопроект лобіював інтереси приватних вишів" історія замовчує...Структура ВСР при МОНМС як і їх положення розміщено на їх сайті www.vsr-mon.org.ua тільки от по областях останнім часом чомусь обирають вже членів Президії а не Колегії цього органу, то ж є підозри що інформація розміщена на сайті не відповідає дійсності, тобто Міністр освіти змінив положення про студентську раду при Міністерстві, адже це його консультативно-дорадчий орган, тож він і розпоряджається їм як хоче.
Безумовно, подібного роду коментарі очільниці ради не суперечать потребам Міністерства, як виствітленно в статті "За її прогнозом, проект закону "Про вищу освіту", який розроблений експертною робочою групою за участі студентських організацій, буде зареєстрований у Парламенті цього тижня.", то ж є проект Закону що лобіюється Міністерством і проти якого виходили студенти на чисельні мітинги.
Проте на цьому все не закінчується, адже рівно через 5 хвилин на сайті УНН з'являється ще одна стаття Ми проголосуємо за нову редакцію ЗУ "Про вищу освіту" цього тижня – М.Луцький і знову ж таки ми маємо прославляння проекту Законопроекту Міносвіти, і тут вже обіцянку прийняти закон, як не відкладний, а чому? Звідки потреба в таких поспіхах, невже система вищої освіти не може бути реформована наступного року з широким обговоренням ну принаймні народних депутатів? Ні, питання не в ідеальності проекту Закону, а якраз навпаки. Тобто, його потрібно прийняти зараз тому, що зараз студенти на сесії чи вже вдома і не можуть вийти на протести, не можуть виступити проти! Більше того, перед новим роком депутати також не найбільш зацікавлені в розгляді нормативних документів, тим паче такої складності (Законопроект має більше 80 сторінок), тож чим швидше тим більше гарантії що всі принципові для Міністерства норми залишаться, таким чином не лише залишивши Міносвіти таку ж владу над всеукраїнською, так би мовити "квазі-олігополією" вищої освіти, а ще й додавши більше 100 нових повноважень.

Немає коментарів:

Дописати коментар