понеділок, 29 березня 2010 р.

У Будапешті та Відні пройшла ювілейна Міністерська конференція з питань Болонського процесу

11 та 12 березня у Будапешті, Угорщина та Відні, Австрія пройшла ювілейна конференція Міністрів відповідальних за вищу освіту країн-учасниць Болонського процесу.  Офіційна українська делегація складалась з Заступника міністра освіти та науки Фінікова Тараса Володимировича та Президента національного об’єднання студентів Української асоціації студентського самоврядування – Щепетильникової Єлизавети.
Першого дня у Будапешті Міністр освіти Угорщини урочисто вітав усіх присутніх та після відкриття ювілейної Міністерської конференції до Болонського процесу приєднався Казахстан. Під час першої сесії конференції було розглянуто результати впровадження рівнів кваліфікацій, реформ у навчальних планах та результати співпраці у сфері оцінки якості освіти. Також було приділено увагу питанням мобільності та розпізнання дипломів.
Під час розгляду кожного з питань слово надавалося представникам зацікавлених сторін, думку студентів представляла Голова Європейського союзу студентів Ліджия Дека.
Після приїзду до Відня делегації вирушили до Імперіал Палацу на офіційне свято 10-ти річчя Болонського процесу. Другого дня у Відні Міністрам було презентоване статистичне видання Європейського союзу студентів «Болонський процес на фінішній лінії», яке зібрало інформацію, щодо студентського бачення імплементації Болонського процесу на території країн-учасниць. Також Європейський союз студентів презентував документальний фільм «Обличчя Болоньї», який включив у себе коментарі від студентських лідерів, щодо подальшої долі Європейського простору вищої освіти. Під час сесійної роботи були розглянуті проблеми соціального простору системи вищої освіти та прийнято Будапештсько-Віденську декларацію.
Президент Української асоціації студентського самоврядування Єлизавета ЩЕПЕТИЛЬНИКОВА зазначає - «Під час обговорення було яскраво виділена важлива роль студентства та особливі подяки до представників студентських організацій звучали від чисельних міністрів.
Враховуючи питання, що були поставленні на обговорення під час ювілейної конференції для України чимало ще залишаються актуальними, зокрема до сих пір не врегулюванні на законодавчому рівні три ступені кваліфікації випускників, тобто бакалавр, магістр, доктор філософії (PhD); відсутність у країні незалежних комісій з оцінки якості освіти до, яких би входили представники усіх зацікавлених сторін, також віддаляє Україну від повного впровадження Болонського процесу; достатньо жорсткий візовий режим є бар’єром для мобільності студентів та викладачів, також не повноцінне розпізнання кредитів отриманих студентами закордоном не сприяє мобільності. Соціальний простів вищої освіти України вимагає уваги, адже відсутність соціальних стипендій не компенсується пільгами для вступу».

Немає коментарів:

Дописати коментар